Wednesday 29 October 2014

Pucuk, kayu dan kita

Bismillahirrahmanirrahim.




 Wahai orang-orang yang beriman! Makanlah dari benda-benda yang baik (yang halal) yang telah Kami berikan kepada kamu, dan bersyukurlah kepada Allah, jika betul kamu hanya beribadat kepadanya. (Al-Baqarah, 2:172)

 
Memandangkan zaman sekarang kos sara hidup dan perubatan yang kian meningkat, dengan mengamalkan permakanan sihat seperti herba-herba, pucuk-pucuk, ulam-ulam adalah pilihan yang terbaik sekali untuk mencegah dari menghidapi penyakit merbahaya. Kebanyakan (sebahagian besar) penyakit yang sering menyerang manusia pada era ini disebabkan oleh permakanan yang tidak sihat. Kalau kita imbau balik zaman nenek moyang kita dulu makanan mereka sangat baik berbanding makanan kita sekarang. Jenis makanan yang mereka ambil lebih pada pucuk-pucuk dan ulam-ulam yang segar dimakan bersama makanan harian mereka.

Kalau kita selidik makanan yang kita ambil dalam seminggu (buat catatan) boleh dikatakan 4/7 atau 5/7 makanan yang tidak sihat masuk kedalam badan kita, malah 7/7 pun ada! Bayangkan kalau sebulan atau setahun. Makanan tersebut membentuk tulang/darah/daging. Kalau kita dengar kawan atau sedara mara kita menghidapi kanser cuba selidik sejarah permakanan mereka.



Rasa setakat ni saja.. bersambung.. Insyaallah..

No comments:

Post a Comment